Limingan Kokoomus

OMISTAJAOHJAUKSEN LINJAAMINEN

Valtuuston olisi hyvä linjata, millaista osaamista eri yritysten hallituksiin tarvitaan ja tätä ohjeistusta tulisi päivittää aika-ajoin. Kunnan omistamien tytäryhtiöiden hallitusten ei tarvitse koostua valtuutetuista, varavaltuutetuista tai viranhaltijoista.
Tein omistajaohjauksesta valtuustoaloitteen 24.5.2021.
-Kristian Ruotsalainen

Limingan kunnan omistamien tytäryhtiöiden omistajaohjaus on täysin kunnanhallituksen ohjauksessa ja linjattavana tällä hetkellä. Valtuustolla ei ole roolia tässä ohjauksessa eli isolla osalla valtuutettuja ei ole tietoa miten kunnan omistamien tytäryhtiötä ohjataan ja ohjeistetaan. Vaikuttaisi, että valtuuston ja kunnanhallituksen väliselle vuoropuhelulle olisi enemmänkin tilausta. Kaikkien olisi hyvä tiedostaa millaisilla linjauksilla tätä omistajaohjausta toteutetaan Limingassa. Kuntalain mukaan valtuuston tulisi vastata omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeista.

Kunnan omistamia tytäryhteisöjä ovat tällä hetkellä Limingan kehitys Oy, Hotelli-Ravintola Liminganlahti Oy, Limingan Kuitu Oy, Limingan Vesihuolto Oy, Limingan Asunnot Oy, Kiinteistö Oy Limingan Liikekeskus (Lakeustalo) ja Park Hotel Liminka Oy, eli yhteensä seitsemän erillistä osakeyhtiötä, jotka tarvitsevat omistajaohjauksen linjauksia. Näiden osakeyhtiöiden ohjaaminen vaati erityyppistä osaamista ja aika-ajoin myös erillisiä linjauksia omistajilta. Valtuuston olisi hyvä linjata, millaista osaamista eri yritysten hallituksiin tarvitaan ja tätä tulisi päivittää aika-ajoin. Kunnan omistamien tytäryhtiöiden hallitusten ei tarvitse koostua valtuutetuista, varavaltuutetuista tai viranhaltijoista. Osaamista ja vastuunkantajia olisi hyvä löytää laajalla rintamalla, onhan kyse meidän yhteisen omaisuuden ja tärkeiden toimintojen ohjaamisesta, sekä johtamisesta. Meiltä löytyy paljon osaamista tästä kunnasta.

Jokaisen tulisi myös miettiä omaa esteellisyyttään ennen, kun ottaa kunnan tytäryhtiön hallituspaikan vastaan. Ei ole hyväksi päätöksenteon läpinäkyvyydelle sekä valvonnan toteutumiselle, kun valtuutetuilla ja viranhaltijoilla on kaksoisrooleja eri yritysten hallituksissa. Kunnanhallituksen tehtävänä on vastata sisäisen valvonnan toteutumisesta, joten kunnanhallituksen jäsen ei voi olla valvomansa tytäryhtiön hallituksessa tai hän joutuu jääväämään aina itsensä, kun tämän yhtiön asioita käsitellään. Tästä aiheesta on keskusteltu muun muassa Tampereen kaupunginvaltuustossa vuonna 2018 – sijaa tälle kaksoisrooleista keskustelemiselle löytyisi täällä Limingassakin.

Limingan kunnan omistajaohjauksesta olisi hyvä tehdä erillinen ohjeistus. Tässä olisikin oiva ensimmäinen tehtävä uudelle valtuustolle. Löysin yhden esimerkin Pihtiputaalla tehdystä dokumentista, joka määrittelee heidän kuntansa omistajapolitiikan. Siinä olisi hyvä pohja aloittaa ja varmaan me täällä Limingassa voimme tehdä siitä meidän näköisen ohjeistuksen, joka linjaisi tulevien vuosien omistajaohjauksen kunnassamme. Ei-toivotut kaksoisroolit olisi hyvä myös määrittää ettei tehdä huolimattomia nimityksiä. Tytäryhtiöiden hallituspaikkojen haltijat tulisi myös löytyä kunnan nettisivuilta, yhdeltä sivulta. Läpinäkyvyyden lisääminen ei ole pahitteeksi tässäkään kohtaan. Voimme tehdä asioita paremmin ja aina kehittyen, sillä kysehän on kuntalaisten edunvalvonnasta.

Kristian Ruotsalainen 5

Jaa somessa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
© Limingan Kokoomus 2021